Ellenhart om digital kunst, en kunstner sidder og projicerer sine tanker op på et digitalt lærred.

Digital kunst og AI

Denne artikel kommer til at handle om digital kunst. Det er ingen hemmelighed, at jeg er fascineret af resultaterne fra DALL-E 3, Midjourney, og Adobe Firefly. Hver af dem har sine styrker og svagheder. Selvom mange er skeptiske over for AI-genererede billeder, ser jeg dem som en kunstart på linje med andre stilarter. Det traditionelle håndværk med pen og pensel er erstattet, men det er stadig din egen kreativitet, der driver værket.

Digital kunst og kreativ frihed

Personlig tror jeg ikke på, at to personer kan designe det samme billede. Måske samme tema eller udgangspunkt, men så stopper det også der. Når jeg arbejder med eksempelvis DALL-E 3, er det sjældent, at de første resultater matcher det jeg har i tankerne. Derfor er det lidt en kunstform at få algoritmen til at forstå det, du gerne vil udtrykke. På min blog, eller når jeg poster på SoMe, vil jeg da meget hellere benytte et billede, som jeg har “skabt”, til det jeg skriver. Tænker af og til på, om stockbilleder virker mere tiltrækkende end AI-genererede billeder. Det tror jeg nu kommer helt an på modtagerens præferencer i den anden ende.

Stockfotos vs. digital kunst

Stockfotos er ofte taget af mennesker i iscenesatte eller spontane situationer. Men de kan hurtigt virke stramme og generiske, mens AI giver rum for personlig kreativitet. Et hurtigt kig på LinkedIn eller tilfældige hjemmesider, og du vil sandsynligvis kunne identificere stockbilleder. Selvom de tjener et formål, værdsætter jeg friheden til at skabe billeder ud fra min fantasi højt.

Algoritmens pletskud

Som tidl. reklametegner af den gamle skole med tush, spraymout og skalpel i baggagen, ja, så synes jeg altså bare, at dette her AI-halløj er så meget sjovere. Selv det at skabe ideer til et storyboard er muligt med relativt små armbevægelser. Kunsten er at få algoritmen i mål, så det matcher dine tanker. Nogle af de mange digitale kunstnere, der skaber digikunst med Midjourney, laver altså nogle ting, der er totalt mindblowing. Digikunst, der vil få Photoshop eller andre apps til at gå i knæ et par gange i timen – selv på en god dag.

Digital kunst og originalitet

Så hvorfor al den snak om manglende evner og originalitet? Mit eget forsigtige bud på det er uvidenhed. Uvidenhed og måske også et snært af frygten for suverænitet. AI er kommet for at blive og sætter sit helt eget footprint i vores dødelige verden, uanset om vi kan lide det eller ej. Desværre er der også dem, der ikke forstår at bruge generativ ai kreativt på den fede måde. Her tænker jeg specielt på “Deep Fakes”. Det resulterer så i, at man indfører begrænsninger hos de allerstørste services som f.eks. Adobe og OpenAI. Du kan f.eks. ikke længere skabe et billede af en nulevende personlighed i én eller anden fiktiv situation.

Lovgivning og begrænsning

Man diskuterer naturligvis også lovgivning på området, som stadig befinder sig i en form for uvished omkring, hvad der skal lovgives om, og hvem der skal berøres. Men faktum er, at jo mere man begrænser en teknologi, des mere begrænser man også den personlige udvikling. Mange kunstnere har allerede oprettet en online portefølje, hvor man kan købe deres kunst. Disse vil jo miste deres forretning, hvis deres unikke udtryk begrænses af lovgivningen. Det er ikke alene ærgerligt og beklageligt, men også et kikset forsøg på at begrænse noget, der i sidste ende ikke kan begrænses.

Digital kunst er spændende. Vi kan i dag projicere vores tanker og fantasier ud i et billede, og snart bliver det også muligt med video. Jeg har i hvert fald tænkt mig at fortsætte med at generere billeder, og kan slet ikke vente på, at vi kan bruge det lige så overbevisende i videoproduktion.